Poezie ve vokální hudbě

17. 10. 2020 v 18:00
kostel sv. Jana Křtitele
Mailberg

Na koncertě v rámci festivalu „Silberbauerovo hudební Podyjí“ vystoupí brněnský vokální kvintet Ensemble Frizzante spolu s varhanicí Kateřinou Málkovou. Program koncertu je zaměřen na zhudebňování poezie do vokálních skladeb. Uslyšíme renesanční madrigaly, ale i moderní duchovní vokální tvorbu. Na koncertě zazní premiéra skladby Erosův sešit madrigalů od skladatele Lukáše Sommera, zkomponovaný pro tento večer. \n\n Vokální kvintet Ensemble Frizzante má za cíl objevovat zapomenuté skladby a nevšední propojení lidského hlasu s hudebními nástroji. Vznikl v roce 2015 jako soubor profesionálních zpěváků z předních brněnských sborů (Sbor opery Národního divadla v Brně, Český filharmonický sbor Brno a další).

Koncert se koná v rámci česko-rakouského mezinárodního hudebního festivalu „Silberbauerovo hudební Podyjí“, který si bere za své jméno znojemského barokního stavitele varhan, který působil v oblasti Podyjí/Thayatal a přispívá k znovuobjevení jeho jména širší veřejnosti jak na Jižní Moravě, tak v Dolním Rakousku.

Účinkující

  • Vystudovala Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně (specializace obor Hudební výchova) a současně se soukromě věnovala studiu zpěvu (Natália Romanová - Achaladze). Od roku 1999 spolupracovala s Českým filharmonickým sborem Brno (sbormistr Petr Fiala), kde působila jako sólistka sboru. Od roku 2014 je členkou sboru opery Národního divadla Brno.

    Věnuje se převážně koncertní činnosti u nás i v zahraničí. Koncertovala na prestižních mezinárodních hudebních festivalech v několika evropských zemích (Německo – Rheingau Festival, MDR Festival, Festival Herbstliche Musiktage Bad Urach, Francie - La Roche sur Yon, Mezinárodní hudební festival Brno, Mezinárodní hudební festival Petera Dvorského). Spolupracovala s výraznými osobnostmi hudební scény (Hugh Wolff, Christian Schulz, Petr Altrichter, Petr Fiala, Caspar Richter, Peter Dvorský) a s významnými orchestry (RSO Frankfurt, Österreichisch-Ungarische Haydn Philharmonie, Státní filharmonie Brno, Čeští komorní sólisté). Podílela se jako sólistka na natáčení CD „Klenoty českých vánoc“ (ARCO DIVA, 2002).

  • Rozená Brňačka nabírala prvotní zkušenosti a celoživotní lásku ke sborovému a ansámblovému zpěvu v Kantiléně – Sbor dětí a mládeže Státní filharmonie Brno, kde působila do roku 1997. Od roku 1998 byla členkou brněnského smíšeného sboru Ars Brunensis Chorus, kde pod vedením sbormistra Romana Válka, později Dana Kalouska, prohlubovala své zkušenosti v barokní interpretaci, ale i v moderní hudbě (např. natáčení scénické hudby V. Franze). V letech 2007-2014 byla členkou Českého filharmonického sboru Brno. V současnosti spolupracuje s dalšími vokálními tělesy jako The Czech Ensemble Baroque, Musica da Camera Brno, Vox Iuvenalis a další. Je zakládající členkou Ensemble Frizzante.

  • Sborovému a ansámblovému zpěvu se začal věnovat již v dětských letech a tato vášeň mu zůstala dodnes. Zpívat se naučil v dětském sboru Jitro a v chlapeckém sboru Boni Pueri, v roce 2002 spolu s kamarády z Boni Pueri založili mužský soubor Gentlemen Singers, dále působil v kapele The Happy Hour, v operním souboru Opera Diversa a v neposlední řadě v Českém filharmonickém sboru Brno (sbormistr Petr Fiala). V současnosti je členem tenorové skupiny sboru opery Národního divadla v Brně (sbormistr Josef Pančík), přičemž pravidelně spolupracuje s dalšími soubory a sbory (např. The Czech Ensemble Baroque, Vox Iuvenalis, Žerotín apod.). V roce 2015 s přáteli spoluzaložil Ensemble Frizzante, který mu poskytuje příležitost objevovat dosud nepoznaná zákoutí vokálního repertoáru. Těžištěm jeho zájmu je francouzská hudba 20. a 21. století. Vedle hudby se profesionálně věnuje překladatelství, jako překladatel spolupracoval mimo jiné s operou Národního divadla v Brně či s operou divadla F. X. Šaldy v Liberci.

  • Sborovému zpěvu se věnuje již od svých gymnaziálních let. Bohaté pěvecké zkušenosti uplatnil na pedagogické fakultě MU, kde od roku 2000 navštěvoval sbor Gaudeamus (sbormistr Alexander Vacek). Antonín Libicher se posléze stal i druhým sbormistrem tohoto sboru, řídil dělené zkoušky a pronikl tak do sbormistrovské práce. Současně navštěvoval lekce zpěvu vedené Vladimírem Richterem. Později studoval na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity na Ústavu hudební vědy, kde byl členem několika dalších souborů a pěveckých sborů, např. Collegium musicum Jana Špačka, smíšeného pěveckého sboru Rastislav Blansko, s tímto tělesem spolupracoval i jako korepetitor a vypomáhal nárazově v dalších uskupeních. Působí rovněž jako klavírista v několika kapelách.

    V současné době působí v tenorové skupině Českého filharmonického sboru Brno pod vedením Petra Fialy.

  • Od roku 1995 je členem sboru opery Národního divadla Brno. Se zpěvem začal v Pěveckém sdružení Foerster (později Český filharmonický sbor) pod vedením Petra Fialy. Studiu zpěvu se věnoval soukromě (Vladimír Chmelo, Yvett Tannenbergerová). Od roku 1989 do roku 2004 byl členem Brněnského akademického sboru. Tam získal zálibu ve staré hudbě, která nasměrovala jeho další pěvecké působení. V letech 2004 – 2011 byl členem Collegia vocale 1704 Václava Lukse, spolupracuje se soubory staré hudby (Musica Florea, Czech Ensemble Baroque). Spolupracuje také při natáčení a provádění scénické hudby (Městské divadlo Brno, divadlo Husa na provázku, Národní divadlo v Praze). Podílel se na nahrávání asi 10 CD, vyhrál s různými sbory několik mezinárodních soutěží (Tours, Spittal an der Drau). V letech 1997 – 2013 byl uměleckým vedoucím vokálního souboru Da Capo Ensemble.

  • Kateřina Málková se narodila ve Znojmě. Své první hudební vzdělání získala na základní umělecké škole v Hrušovanech nad Jevišovkou. V roce 1998 nastoupila na konzervatoř v Brně do třídy prof. Petra Kolaře, kde v roce 2004 ukončila studium závěrečným koncertem v Besedním domě. V tomto roce byla přijata na Akademii múzických umění v Praze do třídy Doc. Jaroslava Tůmy. U něj úspěšně absolvovala bakalářským koncertem a v následujícím roce 2008 odjela na roční zahraniční stáž do Německa na Musikhochschule v Lübecku, kde studovala u Prof. Arvida Gasta. Zde vystoupila na několika koncertech např. v St. Jakobikirche, v Dómu atd. V roce 2010 ukončila studium magisterským koncertem na HAMU v rámci cyklu koncertů „Ti nejlepší“ se Severočeskou filharmonií Teplice varhanním koncertem F. Poulenca. V rámci školy účinkovala např. na Minifestivalu Kabeláče a Messiaena, na koncertech soudobé hudby katedry skladby atd.

    Během studií se zúčastnila řady mistrovských kurzů významných varhanních osobností, jako jsou např. Marie Claire Alain, Luigi Ferdinando Tagliavini, Andreas Schröder, Jon Laukvik, Martin Sander, Martin Schmeding, Slawomir Kaminski, Matthias Maierhoffer, Pier Damiano Perettia Gustav Leonhardt.

    V současné době se věnuje sólové hře, vystoupila na festivalech, např. na Mezinárodním hudebním festivalu Eduarda Nápravníka, Podblanickém podzimu, Štětském varhanním podzimu, Sukově hudebním Štiříně aj. Na Slovensku hrála u příležitosti evropského varhanního festivalu v Kremnici. Kateřina Málková koncertovala v Německu, Lotyšsku a Litvě. Spolupracuje s různými českými orchestry včetně ČNSO Český národní symfonický orchestr, Severočeská filharmonie, orchestr Atlantis, Collegium magistrorum Mikulov, nebo Filharmonie Bohuslava Martinů. Velmi aktivně se zabývá vzděláváním dětí v oblasti hudby, učí hru na klavír a varhany. S houslistkou Alexeyem Aslamasem vypracovala hudební přednášky pro ZŠ a ZUŠ, věnující se klasické hudbě a moderní současné hudbě. Vždy touží propagovat varhanní hudbu, proto uspořádala v létě 2016 a 2017 sérii koncertů v zámecké kapli v Lednici na Moravě a od roku 2016 pravidelně organizuje adventní a tříkrálové koncerty s pěveckým sborem a orchestrem na jižní Moravě. V roce 2020 vystoupila jako sólistka se Sedunum String Orchestra na koncertech ve Švýcarsku, je zakladatelkou nově vzniklého mezinárodní hudebního festivalu „Silberbauerovo hudební Podyjí“ na jižní Moravě a Dolním Rakousku.

    www.katerinamalkova.com

Vstupné

Vstupné dobrovolné

Místo

Zámecký hotel Mailberg leží nad historickou vinařskou obcí Mailberg v historické vinařské obci v regionu Weinviertel v Dolním Rakousku nedaleko známé vinařské oblasti Retz, Poysdorf a Hollabrunn a starých královských měst Znojmo a Brno v České republice, blízko přírodních krás údolí řek Pulkau a Thaya /Dyje a několika nejkrásnějších golfových hřišť Rakouska, jakož i nedaleko termálních lázní Therme & Spa Laa an der Thaya.

Více o varhanách
Zpět na všechny koncerty