Legenda o sv. Ludmile

28. 10. 2023 v 15:00
klášterní kostel
Opatství Geras

Projekt Legenda o svaté Ludmile je koncertním programem, který v úvodu představí moteto významného pozdně barokního skladatele F. I. Tůmy Miserere mei, Deus a následně oratorium brevis Legenda o sv. Ludmile od současného tvůrce a pěvce Jiřího M. Procházky.

Dramaturgie akcentuje princip duality. Snoubí se v ní staré a nové, dávné a současné či pozemské a božské. Nahlíží do okamžiků počátků české státnosti a propojuje tvůrčí přístup k tuzemské duchovní hudbě období pozdního baroka a 21. století.

Účinkující

  • studentkou AMU v Praze a zároveň absolventkou magisterského programu na Mannes School of Music v New Yorku, kde měla možnost vystoupit například v Bohemian National Hall či Carnegie Hall. Je vítězkou mnoha tuzemských soutěží a zároveň držitelkou několika prestižních studijních grantů a také ocenění Gold Crystal Heart Award za šíření české kultury v USA. V letošní sezóně ji čeká hostování ve Státní opeře Praha, Jihočeském divadle a Divadle J.K.Tyla.
  • Téměř šestnáct let zpívala v Kantiléně, dětském a mládežnickém sboru při Filharmonii Brno. Je stálou členkou a sólistkou The Czech Ensemble Baroque pod vedením Romana Válka, pravidelně spolupracuje s ansámblem Collegium 1704 pod vedením Václava Lukse, se kterým pravidelně vystupuje na koncertech v tuzemsku i zahraničí. Je členkou vokálního tria Drei Engel a objevuje se na pódiích i s dalšími projektovými ansámbly, např. Collegium Marianum, Musica Figuralis a další. Vedle zpěvu se profesionálně věnuje hudebnímu managementu a produkci (Vojtěch Dyk & B-Side Band, mezinárodní hudební festival Groove Brno, hudební klub Metro Music Bar v Brně a mnoho dalších projektů).
  • Získal titul BcA na Universität für Musik u.d.K. ve Vídni, kde nyní pokračuje na magisterském studiu. Je laureátem řady českých i mezinárodních soutěží. Od roku 2017 je pravidelným hostem na festivalu Olomoucké Barokní slavnosti, kde ztvárnil řadu rolí. V kamenném divadle debutoval v roce 2021 ve Slezském divadle Opava. V listopadu jej čeká role Tamina (Mozart: Zauberflöte) v Jihočeském divadle v Budějovicích. V roce 2020 natočil s Dagmar Peckovou vánoční CD „Exaltatio“.
  • Pěvec, skladatel a iniciátor kulturních akcí. Vzdělání získal na Konzervatoři Brno, VŠMU v Bratislavě a pražské HAMU. Krom vlastních kompozic (např. Hodiny, Mea culpa, Ztracený, Pověst o Golemovi a mnoho dalších) se věnuje klasickému zpěvu, především poučené interpretaci staré hudby. Hostuje na několika operních scénách, koncertně vystoupil s celou řadou domácích i zahraničních hudebních těles. Má za sebou řadu autorských projektů (kupř. Čierná zem, Domov je tam daleko, daleko, daleko, Duality, (D)obrovský Skácel aj.).
  • Absolventka pardubické konzervatoře a pražské AMU, v rámci stipendia studovala také na Musikhoschule v Hamburku. Laureátka mezinárodních varhanních soutěží koncertuje po celé Evropě; je zvána na prestižní tuzemské hudební festivaly - Pražské Jaro, Smetanova Litomyšl, Lípa Musica, Janáčkova Ostrava. V současnosti zastává funkci vedoucí klávesových nástrojů v Symfonickém orchestru hl. m. Prahy FOK, kde vystupuje také sólově. V říjnu 2018 podnikla jako sólistka v Janáčkově Glagolské mši s Vlámským symf.orchestrem , Pražským filh.sborem a dirigentem Janem Lathamem Königem turné po Belgii. Jako sólistka v Janáčkově Glagolské mši vystoupila s Českou filharmonií několikrát ve vídeňském Musikvereinu, dále pak v Hamburku , v Londýně, Edinburghu, Santanderu atd. V rámci turné ČF v USA v letech 2014 a 2018 měla možnost vystoupit v newyorské Carnegie Hall.

Vstupné

Vstupné dobrovolné

Program

Georg Muffat
(1653–1704)
Toccata duodecima et ultima (ze sbírky Sammlung Apparatus musico-organisticus)
F.I. Tůma
(1704–1774)
Miserere mei, Deus
J. M. Procházka
(*1988)
Oratorio brevis Die Legende von der Heiligen Ludmila (2022)

Místo

Klášter Geras byl založen v roce 1153 jako dceřiný klášter Seelau Ekbertem a Ulrichem z Pernegg a byl osídlen Seelauer Chorherren. Klášter má bohatou historii, která zahrnuje jeho zničení během války mezi králem Ottokarem II. Přemyslem a Rudolfem z Habsburku v roce 1278, plenění husity v letech 1419-1436 a obsazení Maďary v roce 1486. V 18. století prošel klášter řadou rekonstrukcí a rozšíření pod vedením opata Nikolaus Zandt, který přivedl významné umělce, jako byli Joseph Munggenast a Paul Troger. Architektonicky je klášter známý svým Marmorsaalem s nádherným freskem od Paula Trogera, knihovnou s freskami od Josefa Winterhaldera a řadou dalších uměleckých děl. Stiftskirche, hlavní kostel kláštera, je románská bazilika, která byla později gotizována a v 18. století barokizována.

Více o varhanách
Zpět na všechny koncerty