Čtvero ročních dob

15. 10. 2023 v 18:00
kostel sv. Josefa
Jevišovice

Milovníci hudby, připravte se na hudební cestu napříč ročními obdobími! Program nás zavede od současného českého repertoáru "4 ritornely pro housle a varhany" od Lukáše Sommera (1984), přes ikonické "Čtvero ročních dob" od A. Vivaldiho (1678–1741) až po moderní podání ročních období v Buenos Aires od A. Piazzolly (1921–1992).

Dennis Schneiderka, český houslista s mezinárodním renomé, se postará o interpretaci těchto děl společně s výjimečnou houslistkou Jamilou Garayusifli z Ázerbájdžánu.

Dopřejte si nezapomenutelný zážitek v impozantním prostředí kostela sv. Josefa v Jevišovicích. Tato mohutná empírová svatyně zbudovaná v letech 1823-30 stojí na místě bývalého středověkého kostela sv. Mikuláše. Zajímavostí jevišovického kostela jsou varhany, které jsou téměř o sto let starší než samotný kostel. Byly zhotoveny v roce 1748 brněnským varhanářem Janem Výmolou a původně zdobily interiér katedrály sv. Petra a Pavla v Brně.

Účinkující

  • Dennis Schneiderka je český houslista. Věnuje se převážně sólové, příležitostně také komorní hře. Je laureátem mnoha významných interpretačních soutěžích v Česku, i v zahraničí. Zaměřuje se převážně na repertoár romantismu, klasicismu a dvacátého století.

    Na housle hraje od svých pěti let. Začal se učit hrát na Základní umělecké škole Zdeňka Buriana v Kopřivnici ve třídě Hany Vyhlídalové. V patnácti letech nastoupil na Konzervatoř Brno, kde studoval ve třídě Mgr. Pavla Suka. Ve čtvrtém ročníku konzervatoře vykonal jako nejlepší z adeptů přijímací zkoušky na Janáčkovu akademii múzických umění v Brně, kde začal studoval ve třídě prof. Petera Michalici a kterou absolvoval v roce 2021.

    Má za sebou nesčetné množství koncertů, vystoupení a soutěží. V roce 2013 získal 1. místo a titul laureáta na interpretační soutěži Pro Bohemia. V roce 2016 zvítězil na soutěžích Talents for Europe (1. cena), Mezinárodní houslové soutěži v Nové Pace (1. cena a cena za nejlepší provedení povinné skladby "Dža more" Sylvie Bodorové) a Mezinárodní houslové soutěži k poctě Váši Příhody "Nové evropské talenty" (1. cena). Dvakrát zvítězil na soutěži Klasicismus a smyčcové nástroje v roce 2015 (1. cena) a 2016 (1. cena). Úspěšně se také prezentoval na soutěžích: Mlody Paganini v Legnici (Polsko), soutěž Grazyny Bacewicz v Lodžii (Polsko), Mezinárodní intepretační soutěž Leoše Janáčka (Česká republika), soutěži Concours Grumiaux v Bruselu (Belgie), Jeunesses Musicales v Bukurešti (Rumunsko) a soutěži Societa Umanitaria (Miláno). Zúčastnil se také velkého množství interpretačních kurzů u předních světových houslistů - Alexandra Soumm, Julian Rachlin, Josef Špaček, Ivan Ženatý, Ricardo Odriozola, Peter Michalica, Dana Vlachová, Leoš Čepický a další.

    Jeho široký repertoár obsahuje velké množství skladeb napříč všemi slohovými obdobími - koncerty a skladby pro sólové housle za doprovodu orchestru, dvojkoncerty, komorní skladby, skladby a sonáty pro housle a klavír a také skladby pro sólové housle.

    Několikrát hostoval v komorních cyklech Filharmonie Brno, sólově vystoupil s Janáčkovou filharmonií Ostrava, se Státním komorním orchestrem Žilina a s Utrechtským komorním orchestrem. V současné době spolupracuje s klavíristou doc. Vladimírem Hollým a působí jako koncertní mistr orchestru Janáčkovy opery Národního divadla v Brně.

  • Jamila Garayusifli v současné době dokončuje magisterský program Specialized Music Performance - Solistka na Curyšské umělecké škole ve třídě profesora Ilyi Gringoltse. Dříve studovala u profesorů Svetlany Makarova-Vernikov a Juliena Zuffereye v Lausanne, Ilyi Konovalova v Tel-Avivu a Zahry Guliyevové v Baku.

    Obdržela stipendium Buchmann-Mehta v Tel-Avivu (2012), získala 1. cenu na mezinárodní soutěži "Music Association of the 21st Century" (2011), obdržela cenu Hanse Schäubleho v Arose (2019) a získala 2. cenu v soutěži "Interpretace současné hudby" (2021).

    Jamila se aktivně účastnila různých festivalů, jako jsou Schubertiade ve Freiburgu (2022), Festival les Amplitudes (2022), Lucerne Festival (2021), Opera du Rhône (2022), Festival des Combins (umělec na rezidenci a hostující učitel, 2021), Rostropovich International Festival (2007-2010), Musica Mundi (2011-2015), Internationale Kalamata Musiktage (2018-2019), Tibor Varga Music Academy (2017-2019) a další.

    Jako sólistka vystupovala s orchestry jako Caspian Virtuosos (Rakousko), Státní symfonický orchestr Hajibeyov a Státní komorní orchestr (Ázerbájdžán), Slovenský komorní orchestr Bohdan Warchal a další pod vedením Maxim Vengerova, Roman Belisheva nebo Rauf Abdullayeva. Aktivně se podílí na různých komorních hudebních formacích ve Švýcarsku, jako jsou CHAARTS (pod vedením Gabora Takacs-Nagye), CameratAmoyal (pod vedením Pierre Amoyala), Sinfonietta de Lausanne, Sedunum String Orchestra (pod vedením Sebastiena Bagnouda) a Jura Festival Chamber Orchestra.

    V roce 2020 založila Jamila trio "Areal" s violoncellistou Sandrem Meszarosem a klavíristkou Dariou Korotkovou v Curychu. Trio aktivně koncertuje ve Švýcarsku.

  • Komorní orchestr Thayatal (AT)
  • pochází ze Švýcarska, započal své hudební vzdělání na konzervatoři ve Fribourgu studiem dirigování dechových ansamblů ve třídě J.-C. Kollyho. Bakalářské studium absolvoval v oboru hudební pedagogika se zaměřením zpěv na Akademii múzického umění (HEMU) v Lausanne. V roce 2015 získal magisterský titul na Haute École de Musique v Lausanne pod vedením prof. A. Azan Zielinského a P. Berana v oboru dirigování a v témže roce DAS diplom na akademii v Bernu ve třídě D. Roggena. V roce 2018 ukončil magisterské studium v oboru dirigování na HAMU v Praze u Doc. Koutníka, N. Baxy a Doc. Svárovského. Navštěvoval kurzy dirigování u J. Dobrzelewského a G. Contrattiho. V létě 2017 obdržel cenu Yuriho Simonova na mezinárodní dirigentské soutěži v Polsku ve městě Radom. V rámci ceny absolvoval v září týdenní stáž v Moskvě s Moskevskou filharmonií, pod vedením dirigenta Yuriho Simonova. Sébastien Bagnoud měl příležitost spolupracovat s následujícími orchestry: Palermo Giovanile Mediterranea Orchestra, Filharmonie Brno, Filharmonie Praha PKF, Akademičtí komorní sólisté AKS Praha, Orchestr Opera du Rhône, Komorní filharmonie Pardubice, Collegium Magistrorum Mikulov, Plzeňský orchestr JK Tyla, Filharmonie Olomouc, Komorní orchestr Radom (PL), komorní orchestr Valais VOC a orchestr Haute École de Musique v Lausanne. Zúčastnil se mnoha festivalů, jako jsou Beirut Chants festival v Libanonu, Sion Festival (CH), Crans-Montana Classics Festival (CH), festival Dny Bohuslava Martinů (CZ), Festival Opera Praha (CZ).

    V roce 2012 založil ve Švýcarsku smyčcový orchestr Sedunum String Orchestra SSO, se kterým pravidelně pořádá a diriguje koncerty s předními sólisty (A. Baranov, Ch. Croisé, G. Moix, A. Fournier, M. Guttman aj.). Je spoluautorem projektu a zakladatelem asociace „Opera studio Praha“, která od roku 2016 uvedla čtyři kritikou velmi ceněná představení. Monolog operu od G. Frida Deník Anny Frankové a balet B. Martinů Kuchyňská revue a roce 2018 k výročí 100 let republiky operu L. Sommera Časoplet. Obě představení byly zařazeny v roce 2018 a 2020 do programu festivalu hudebního divadlo Opera Praha. Opera Časoplet se představí v roce 2021 také na festivalu Smetanova Litomyšl.

    V operní literatuře debutoval v roce 2014 v Lausanne, kdy jako asistent A. Zielinského dirigoval představení The turn of the Screw Benjamina Brittena. V prosinci 2015 dirigoval koncert v rámci festivalu Beirut Chants v Libanonu. V roce 2015 byl osloven Operou du Rhône, aby nastudoval a dirigoval Rossiniho Viléma Tella v amfiteátru Martigny. V prosinci 2017 dirigoval operu J. Offenbacha Orfeus v podsvětí v divadle Martolet v Saint-Maurice ve Švýcarsku. V letech 2015–2017 působil jako asistent dirigenta N. Baxy a dirigoval v inscenacích Čarostřelec (Weber) a Evžen Oněgin (Čajkovskij) v plzeňském divadle J. K. Tyla. V létě 2018 se stal asistentem dirigenta J. Fiore v Grand Théâtre de Genève nové produkce opery Carmen. V roce 2020, spolu s Operou du Rhône, dirigoval v divadle Martolet (CH) operu Lazebník sevillský G. Rossiniho. V roce 2021 dirigoval v Národním divadle Ostrava balet Korzár od A. Adama, koncerty se symfonickým orchestrem Karlovy Vary, s komorní filharmonií Pardubice. V létě 2022 uvede s Operou du Rhône Pucciniho operu Tosca v amfiteátru Martigny (CH).

Vstupné

Vstupné dobrovolné

Program

Lukáš Sommer
(*1984)
4 ritornely pro housle a varhany
A. Vivaldi
(1678–1741)
Čtvero ročních dob op. 8
Jaro—Léto—Podzim—Zima
A. Piazzolla
(1921–1992)
Čtvero ročních dob v Buenos Aires
Jaro—Léto—Podzim—Zima

Místo

Mohutná empírová svatyně zbudovaná v letech 1823-30. Nahradila zbořený středověký kostel sv. Mikuláše na hřbitově. Zajímavostí jevišovického kostela jsou varhany, které jsou téměř o sto let starší než samotný kostel. Pochází z r. 1748, kdy byly zhotoveny brněnským varhanářem Janem Výmolou a původně byly umístěny v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně.

Více o varhanách
Zpět na všechny koncerty