Koncert ke Dnům evropského dědictví

7. 10. 2022 v 19:00
kostel Nanebevzetí Panny Marie
Rancířov

Událost na Facebooku

Účinkující

  • Komorní sdružení ATLANTIS COLLEGIUM je tvořeno užším výběrem členů a sólistů pražského Orchestru Atlantis. Oba tyto soubory založil v roce 1993 dirigent a cembalista Vítězslav Podrazil, absolvent pražské AMU ve třídě prof. Václava Neumanna.

    Velkou část repertoáru Atlantis Collegia a Orchestru Atlantis tvoří duchovní hudba, méně známé skladby starých mistrů a díla soudobých autorů. Dramaturgii obohacují také skladby s jazzovými prvky, netradiční programové kombinace a hudební projekty na hranici žánrů.

    Někteří čeští a zahraniční skladatelé napsali své skladby přímo pro Orchestr Atlantis nebo jeho komorní sestavu:Premasiri Khemadasa (Srí Lanka), Max Stern (Izrael), Petr Pokorný, Jan Děd, Karel Šimandl, Vít Clar, Stanislav Jelínek, Vlastislav Matoušek, Aladár Lašanský, Kazuhiko Hattori (Japonsko), Karel Janovický (Velká Británie), Mark Kopytman (Izrael), Josef Vejvoda, Lukáš Sommer, Juraj Filas, Roman Haas a Ivan Kurz.


  • VĚRA LIKÉROVÁ absolvovala Pražskou konzervatoř a následně Ostravskou univerzitu, obor klasický zpěv. Čtyři roky se soukromě vzdělávala u světové operní pěvkyně Sylvií Sass. Od roku 2019 Věra Likérová zdokonaluje své pěvecké umění pod vedením sólisty Opery Národního divadla v Praze Miguelangela Cavalcantiho.

    Je laureátkou Mezinárodní pěvecké soutěže ve Žďáru nad Sázavou a Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Získala 1. cenu na Mezinárodní pěvecké soutěži „Ad honore Mozart“. Působila m.j. ve Státní Opeře Praha, divadle J. K. Tyla v Plzni, divadle F. X. Šaldy v Liberci, divadle A. Dvořáka v Ostravě, Mezinárodním festivalu v Českém Krumlově - pod vedením dirigenta J. Keenana a A. Allemandi z MET. Koncertuje v ČR i v zahraničí.



  • Je zakladatelkou spolku Opus Organum, který usiluje o propagaci a budoucí restaurování varhan převážně znojemské varhanní školy. Na tuto činnost navazuje vznikem festivalu Silberbauerovo hudební Podyjí, jehož je ředitelkou a dramaturgyní. Cílem festivalu je hudebně propojovat české a rakouské pohraničí.

    Díky této aktivitě je největším přínosem pro obor budoucí zrestaurování cenných nástrojů od Josefa Silberbauera. V prosinci 2021 vyšlo její první sólové CD Silberbauer ve Vranově nad Dyjí u vydavatelství Arta Music.

    Kateřina Málková je propagátorkou převážně barokních děl, ale i soudobých skladatelů. Vždy se snaží nalézt nová místa s méně známými nástroji a zasluhuje se o jejich propagaci širší veřejnosti. Organizuje řadu koncertů jak na jižní Moravě, tak v Dolním Rakousku. Vedle sólové koncertní hry se věnuje i pedagogické činnosti. Vystoupila na festivalech v Rakousku, Slovensku, Švýcarsku, Německu, Lotyšsku, Litvě aj. Spolupracuje s orchestry jakou jsou Český národní symfonický orchestr, Severočeská filharmonie, orchestr Atlantis, Collegium magistrorum, Filharmonie Bohuslava Martinů, Sedunum String Orchestra a další. Hru na varhany studovala na konzervatoři v Brně ve třídě Petra Kolaře, poté pokračovala v magisterském studiu na Akademii múzických umění v Praze u Jaroslava Tůmy. Během studií absolvovala roční zahraniční stáž v německém Lübecku u Arvida Gasta.

Vstupné

Vstupné dobrovolné

Program

Antonio Vivaldi
(1678–1741)
Koncert d moll pro housle, varhany a orchestr RV 541
Allegro - Grave - Allegro
Antonio Vivaldi
(1678–1741)
Concerto e moll, RV 134
Allegro moderato - Andante - Allegro
Antonio Vivaldi
(1678–1741)
Laudate pueri Dominum, žalm 112 RV 600
podle současného číslování 113
Antonio Vivaldi
(1678–1741)
Koncert pro housle, varhany a orchestr C dur RV 808 (reconstruction by Frederico Maria Sardelli)
Andante - Largo - Allegro
Více o varhanách
Zpět na všechny koncerty