Fauré – Requiem

1. 10. 2022 v 17:00
kostel sv. Štěpána
Retz

Událost na Facebooku

Účinkující

  • Sébastien Bagnoud pochází ze Švýcarska, započal své hudební vzdělání na konzervatoři ve Fribourgu studiem dirigování dechových ansamblů ve třídě J.-C. Kollyho. Bakalářské studium absolvoval v oboru hudební pedagogika se zaměřením zpěv na Akademii múzického umění (HEMU) v Lausanne. V roce 2015 získal magisterský titul na Haute École de Musique v Lausanne pod vedením prof. A. Azan Zielinského a P. Berana v oboru dirigování a v témže roce DAS diplom na akademii v Bernu ve třídě D. Roggena. V roce 2018 ukončil magisterské studium v oboru dirigování na HAMU v Praze u Doc. Koutníka, N. Baxy a Doc. Svárovského. Navštěvoval kurzy dirigování u J. Dobrzelewského a G. Contrattiho. V létě 2017 obdržel cenu Yuriho Simonova na mezinárodní dirigentské soutěži v Polsku ve městě Radom. V rámci ceny absolvoval v září týdenní stáž v Moskvě s Moskevskou filharmonií, pod vedením dirigenta Yuriho Simonova. Sébastien Bagnoud měl příležitost spolupracovat s následujícími orchestry: Palermo Giovanile Mediterranea Orchestra, Filharmonie Brno, Filharmonie Praha PKF, Akademičtí komorní sólisté AKS Praha, Orchestr Opera du Rhône, Komorní filharmonie Pardubice, Collegium Magistrorum Mikulov, Plzeňský orchestr JK Tyla, Filharmonie Olomouc, Komorní orchestr Radom (PL), komorní orchestr Valais VOC a orchestr Haute École de Musique v Lausanne. Zúčastnil se mnoha festivalů, jako jsou Beirut Chants festival v Libanonu, Sion Festival (CH), Crans-Montana Classics Festival (CH), festival Dny Bohuslava Martinů (CZ), Festival Opera Praha (CZ).

    V roce 2012 založil ve Švýcarsku smyčcový orchestr Sedunum String Orchestra SSO, se kterým pravidelně pořádá a diriguje koncerty s předními sólisty (A. Baranov, Ch. Croisé, G. Moix, A. Fournier, M. Guttman aj.). Je spoluautorem projektu a zakladatelem asociace „Opera studio Praha“, která od roku 2016 uvedla čtyři kritikou velmi ceněná představení. Monolog operu od G. Frida Deník Anny Frankové a balet B. Martinů Kuchyňská revue a roce 2018 k výročí 100 let republiky operu L. Sommera Časoplet. Obě představení byly zařazeny v roce 2018 a 2020 do programu festivalu hudebního divadlo Opera Praha. Opera Časoplet se představí v roce 2021 také na festivalu Smetanova Litomyšl.

    V operní literatuře debutoval v roce 2014 v Lausanne, kdy jako asistent A. Zielinského dirigoval představení The turn of the Screw Benjamina Brittena. V prosinci 2015 dirigoval koncert v rámci festivalu Beirut Chants v Libanonu. V roce 2015 byl osloven Operou du Rhône, aby nastudoval a dirigoval Rossiniho Viléma Tella v amfiteátru Martigny. V prosinci 2017 dirigoval operu J. Offenbacha Orfeus v podsvětí v divadle Martolet v Saint-Maurice ve Švýcarsku. V letech 2015–2017 působil jako asistent dirigenta N. Baxy a dirigoval v inscenacích Čarostřelec (Weber) a Evžen Oněgin (Čajkovskij) v plzeňském divadle J. K. Tyla. V létě 2018 se stal asistentem dirigenta J. Fiore v Grand Théâtre de Genève nové produkce opery Carmen. V roce 2020, spolu s Operou du Rhône, dirigoval v divadle Martolet (CH) operu Lazebník sevillský G. Rossiniho. V roce 2021 dirigoval v Národním divadle Ostrava balet Korzár od A. Adama, koncerty se symfonickým orchestrem Karlovy Vary, s komorní filharmonií Pardubice. V létě 2022 uvede s Operou du Rhône Pucciniho operu Tosca v amfiteátru Martigny (CH).

  • Je zakladatelkou spolku Opus Organum, který usiluje o propagaci a budoucí restaurování varhan převážně znojemské varhanní školy. Na tuto činnost navazuje vznikem festivalu Silberbauerovo hudební Podyjí, jehož je ředitelkou a dramaturgyní. Cílem festivalu je hudebně propojovat české a rakouské pohraničí. Díky této aktivitě je největším přínosem pro obor budoucí zrestaurování cenných nástrojů od Josefa Silberbauera. V prosinci 2021 vyšlo její první sólové CD Silberbauer ve Vranově nad Dyjí u vydavatelství Arta Music.

    Kateřina Málková je propagátorkou převážně barokních děl, ale i soudobých skladatelů. Vždy se snaží nalézt nová místa s méně známými nástroji a zasluhuje se o jejich propagaci širší veřejnosti. Organizuje řadu koncertů jak na jižní Moravě, tak v Dolním Rakousku. Vedle sólové koncertní hry se věnuje i pedagogické činnosti. Vystoupila na festivalech v Rakousku, Slovensku, Švýcarsku, Německu, Lotyšsku, Litvě aj. Spolupracuje s orchestry jakou jsou Český národní symfonický orchestr, Severočeská filharmonie, orchestr Atlantis, Collegium magistrorum, Filharmonie Bohuslava Martinů, Sedunum String Orchestra a další. Hru na varhany studovala na konzervatoři v Brně ve třídě Petra Kolaře, poté pokračovala v magisterském studiu na Akademii múzických umění v Praze u Jaroslava Tůmy. Během studií absolvovala roční zahraniční stáž v německém Lübecku u Arvida Gasta.

  • Barytonista Aleš Janiga je absolventem konzervatoře v Brně a VŠMU v Bratislavě. Uměleckou činnost zahájil již během studia na konzervatoři a to ve spolupráci se souborem Ensemble Opera Diversa, se kterou uvedl množství původních oper, např. Pickelhering 1607 (Klofáš), Společná smrt milenců v Šinagavě (Pán), Ponava (Král Pluto) a jiné. S tímto souborem spolupracuje dodnes.

    Během studia na VŠMU debutoval na operní scéně Státní opery Banská Bystrica v Donizettiho opeře Nápoj lásky, kde ztvárnil postavu kapitána Belcoreho. V roce 2012 se podílel na uvedení opery Carmen od G. Bizeta na operním festivalu v rakouském St. Margarethen v postavě Moralese. Mezi jeho další ztvárněné role patří například Oněgin (Evžen Oněgin, P. I. Čajkovskij), Princ Miroslav (Zakletý princ, V. Hřímalý), Hodiny a Kocour (Dítě a kouzla, M. Ravel), Krušina (Prodaná nevěsta, B. Smetana), Jurásek (Počátek románu, L. Janáček), Ping (Turandot, G. Puccini) a mnohé další.

    Na koncertních pódiích spolupracoval se Slovenským komorním orchestrem B. Warchala, Metropolitním orchestrem Bratislavy, Orchestrem SND, Českým filharmonickým sborem a Komorním orchestrem Czech Virtuosi a Internationale Chorakademie Lübeck. Vystupoval na pódiích nejen v Evropě (např. Německo, Rakousko, Francie, Polsko, Slovensko), ale i v Hongkongu, Šanghaji, Taiwanu nebo v Jižní Korei.

    Od roku 2015 působí jako pedagog klasického zpěvu na Soukromé konzervatoři v Nitře, od roku 2019 také na Konzervatoři Brno.

  • Eva Daňhelová, roz. Havlíčková vystudovala Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně (specializace obor Hudební výchova) a současně se soukromě věnovala studiu zpěvu ( Natália Romanová - Achaladze). Od roku 1999 spolupracovala s Českým filharmonickým sborem Brno (sbormistr Petr Fiala), kde působila jako sólistka sboru.

    Věnuje se převážně koncertní činnosti u nás i v zahraničí. Koncertovala na prestižních mezinárodních hudebních festivalech v několika evropských zemích (Německo – Rheingau Festival, MDR Festival, Festival Herbstliche Musiktage Bad Urach, Francie - La Roche sur Yon, Mezinárodní hudební festival Brno, Mezinárodní hudební festival Petera Dvorského). Spolupracovala s výraznými osobnostmi hudební scény (Hugh Wolff, Christian Schulz, Petr Altrichter, Petr Fiala, Caspar Richter,Peter Dvorský) a s významnými orchestry (RSO Frankfurt, Österreichisch-Ungarische Haydn Philharmonie, Filharmonie Brno, Čeští komorní sólisté). Podílela se jako sólistka na natáčení CD „Klenoty českých vánoc“ (ARCO DIVA, 2002), CD Bruckner : Motets ( Musikproduktion Dabringhaus, 2006).

    Od roku 2014 je členkou sboru opery Národního divadla Brno a od roku 2015 i členkou vokálního souboru Ensemble Frizzante, s nímž pravidelně koncertuje.

  • Ars Brunensis je smíšený pěvecký sbor, který přispívá ke kulturnímu životu již více než čtyřicet let. Je ceněn pro svou vysokou uměleckou úroveň, především na poli interpretace hudebních děl období baroka. Činnost Ars Brunensis však nepokrývá pouze tuto oblast vážné hudby. Sbor se také podílí na realizacích projektů jiných hudebních žánrů, jako např. jazz, folklór, muzikál, alternativa apod.

    Ars Brunensis koncertuje pravidelně u nás i v cizině, je zván na hudební festivaly, spolupracuje s významnými soubory a umělci, divadly a kulturními institucemi v Česku i v zahraničí. Sbor se podílel již na více než dvou desítkách CD nahrávek, řadu jeho vystoupení zaznamenal rozhlas nebo televize. Těleso nahrává scénickou hudbu pro přední divadelní scény a spolupracuje s řadou soudobých autorů, dlouhodobě především s Vladimírem Franzem.

    Ars Brunensis pořádá veřejné kulturní akce s originální dramaturgií a profesionální organizací, spolupracuje s nejrůznějšími institucemi působícími v oblasti kultury, propaguje hudební umění a podporuje začínající profesionální umělce.

    V roce 2016 vznikl jako součást Ars Brunensis z.s. dětský pěvecký sbor Bystroušek a jeho přípravné oddělení Fousek.

Vstupné

Vstupné dobrovolné

Program

Franz Schubert
(1797–1828))
Smrt a dívka
Smyčcový kvartet č. 14 d moll, Allegro – Andante con motto – Scherzo. Allegro molto – Presto
Gabriel Fauré
(1845-–1924)
Requiem op. 48
verze 1893 pro malý orchestr, adaptace John Rutter, Introït at Kyrie - Offertoire - Sanctus - Pie Jesu - Agnus Dei et Lux Aeterna - Libera Me - In paradisum
Více o varhanách
Zpět na všechny koncerty