Kohout v barokním hávu

27. 8. 2022 v 19:00
kostel Nanebevzetí Panny Marie
Vranov nad Dyjí

Událost na Facebooku

Účinkující

  • Sopranistka Helena Hozová pochází z Poličky. Zpěv studovala na pardubické konzervatoři a na hudební fakultě JAMU v Brně. Absolvovala stáž na Hochschule für Musik Carl Maria von Weber v Drážďanech v operní třídě Christiane Hossfeld a interpretaci staré hudby pod vedením Ludgera Rémyho. Účastnila se řady mistrovských kurzů osobností operního světa, jako je T. Krause, F. Proietti, A. Carangelo, G. Beňačková nebo J. Protschka.

    Spolupracovala s Moravskou filharmonií Olomouc, Komorní filharmonií Pardubice, Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín, Jihočeskou komorní filharmonií, Karlovarským symfonickým orchestrem nebo soubory Les Gouts Réunis (Luxembourg), Barocco sempre giovane a Ensemble Inégal.

    V současnosti Helena Hozová spolupracuje především se souborem Collegium 1704, jenž se specializuje na provádění děl staré hudby. Jako sólistka se představila na festivalech Salzburger Festspiele, Chopin a jeho Evropa ve Varšavě, Smetanově Litomyšli, Svatováclavském hudebním festivalu v Ostravě, v koncertní řadě Most Praha-Drážďany, v Theater an der Wien, v koncertní síni Zarydadye v Moskvě nebo v Centro Nacional de Difusón Musical v Madridu.

    Zpívala roli Nicandra v opeře Arsilda Antonia Vivaldiho v režii Davida Radoka pod taktovkou Václava Lukse ve Slovenském národním divadle, Royal Opera Versailles, Opera de Lille, Grand Théatre de Luxembourg a Théatre de Caen.

    Společně s kytaristkou Irenou Sedláčkovou vystupuje v uskupení Duo Nana, které se zaměřuje na interpretaci skladeb současných českých autorů.

    Pro Český rozhlas natočila Sedm písní na slova F. L. Čelakovského od Pavla Haase, Zpíváno dětem a Květomluva od Luboše Sluky a pro Českou televizi Jazzovou mši Karla Růžičky Celebration Jazz Mass.

    V roce 2019 absolvovala s uskupením Duo Siempre Nuevo koncertní turné s písňovými cykly A. Dvořáka, L. Janáčka, M. de Fally a J. Rodriga v Portugalsku, Brazílii a Peru.

  • Český varhanní virtuos Pavel Kohout (1976), vítěz a laureát mnoha prestižních mezinárodních varhanních soutěží v Lublani 1998, Vilniusu 1999, Tokiu 2000 získal renomé světové uznávaného koncertního hráče díky výjimečnému talentu, oslnivé technice a přirozenému hudebnímu citu. Je nositelem též speciálních cen z hudebních soutěží za nejlepší interpretaci děl J. S. Bacha a držitelem ceny „Dancing Angel“ od EUMC. Soutěžní úspěchy tak otevřely cestu k recitálům na význačných mezinárodních hudebních festivalech, koncertních sálech, katedrálách, kostelech a na mnoho dalších koncertních místech na celém světě.

    Pavel Kohout studoval na pražské konzervatoři a HAMU v Praze (doc. J. Tůma) a též na Sweelinckově konzervatoři v Amsterdamu, kde se zabýval historicky poučenou interpretací varhanní hudby pod vedením specialisty Prof. Jacqua van Oortmerssena. Čerpal rovněž z vědomostí a zkušeností věhlasných lektorů: Haralda Vogela, Oliviera Latryho, Jeana Boyera, Petera van Dijcka, Ludgera Lohmana. V roce 2010 získal doktorát na HAMU, kde se zabýval autentickou interpretací díla Josefa Segera a autorů jihoněmecké varhanní školy.

    Sólová koncertní činnost ho zavedla do všech států Evropy, ale také opakovaně do Japonska, Jižní Koreji, Hongkongu, Singapuru, Tchaj-wanu, Izraele, Sýrie, Ruska, USA, Mexika, Austrálie, na Nový Zéland a Kubu. Hostoval na významných domácích festivalech jako např. MHF Pražské Jaro, Český Krumlov, Janáčkův Máj, Janáčkovy Hukvaldy, Concentus Moraviae, varhanní festivaly v Olomouci a Litoměřicích, varhanní řada FOK, ad. Jako sólista vystoupil s mnoha význačnými domácími i zahraničními orchestry. Umělecká činnost Pavla Kohouta zahrnuje produkci nahrávek na CD, pořady pro Český rozhlas a televizi i dalšími stanicemi jako BBS, SBS, ORB, Rádio 3. Vyučuje na mezinárodních mistrovských kurzech, poskytuje soukromé konzultace. Od příštího akademického roku bude učit také na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. www.pavelkohout.org

Vstupné

Vstupné dobrovolné

Program

Antonio Vivaldi
(1678–1741)
Koncert pro housle F dur, op. 3, no. 3
varhanní trankripce J. S. Bach, BWV 978 Allegro Largo Allegro
Antonio Vivaldi
(1678–1741)
Domine Deus (Gloria)
Josef Ferdinand Norbert Seger
(1716–1782)
Phantasia in d – moll
Josef Ferdinand Norbert Seger
(1716–1782)
Fuga in d – moll
George Frideric Handel
(1685–1759)
Rejoice greatly
Mesiáš, HWV 56
George Frideric Handel
(1685–1759)
Oh had I Jubals lyre
Joshua HWV 64
Johann Kaspar Ferdinand Fischer
(1656–1746)
Passacaglia
Johann Kaspar Ferdinand Fischer
(1656–1746)
Ricercar pro Festis Paschalibus
Wolfgang Amadeus Mozart
(1756–1791)
Ouverture in C, KV 399 (385i)
Wolfgang Amadeus Mozart
(1756–1791)
Aria „Laudate Dominum“
Vesperae solemnes de confessore KV 339
Wolfgang Amadeus Mozart
(1756–1791)
Aria „Alleluja” (Exultate jubilate KV 166)
Johann Gottfried Walther
(1684–1748)
Concerto del Sign. Vivaldi, LV 133
Allegro Adagio Allegro
Antonio Vivaldi
(1678–1678)
Laudate pueri RV 601
Laudate pueri Amen

Místo

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je farní kostel v římskokatolické farnosti Vranov nad Dyjí, nachází se v centru městyse Vranov nad Dyjí. Je pozdně románskou stavbou později přestavěnou do gotického slohu. Kostel je v rámci areálu kostela Nanebevzetí Panny Marie s farou chráněn jako kulturní památka České republiky. Kostel byl postaven v první polovině 13. století a později byl nadále rozšiřován, kostel ve své původní podobě byl v roce 1645 vydrancován Švédy a zůstaly z něj pouze základy, které jsou uchovány v základech zdí současného kostela. Kostel byl nově vystavěn v roce 1685 za podpory šlechtického rodu Althannů, tento rod podporoval kostel i v dalších letech. Mimo jiné hraběnka Marie Anna Althannová darovala kostelu oltářní obraz Panny Marie. Kolem roku 1700 byla kostelní loď zaklenuta, kolem roku 1720 byla stržena původní věž a v roce 1720 byla postavena nová zděná věž. V roce 1767 byla opravena střecha a v roce 1778 byl zaklenut chór. Mezi lety 1781 a 1782 byla opravena hřbitovní zeď a o rok později byl postaven domek hlídače, který byl po roce 1800 přestavěn na kostnici - nicméně byl brzy zbořen. Ve třicátých letech 20. století pak byl kostel opraven, mezi lety 1933 a 1934 bylo opraveno okolí kostela a v roce 1936 byl opraven interiér. v roce 1957 byly do kostela instalována naftová kamna, v roce 1958 byl kostel vymalován a v roce 1968 a 1969 byla postupně rekonstruována střecha sakristie a kněžiště. V roce 1986 pak střecha kostela byla opravena opět.

Více o varhanách
Zpět na všechny koncerty