Epilog – Adventní matiné

12. 12. 2021 v 09:00
kostel sv. Linharta
Kdousov

Účinkující

  • Narozena v Brně. První hudební vzdělání získává studiem hry na klavír. Sólovému zpěvu se začíná věnovat na uměleckém Gymnáziu P. Křížkovského v Brně, pod vedením Ireny Vašíčkové-Pollini. Ve studiích zpěvu dále pokračuje na brněnské konzervatoři. V roce 2002 je přijata na vysokou školu Conservatorio di Santa Cecilia v Římě. Zde studuje pod vedením prof. Rebeccy Berg. Během studií se také zúčastnila MasterClass u Margareet Honig.

    V roce 2006 se podílí na uvedení oratoria Roberta Schumanna „Der Rose Pilgerfahrt“ v roli Marthy a v roli Královny (Sala Baldini, Řím). V témže roce je přijata na roční studijní stáž na Hudební fakultu Akademie múzických umění v Praze. Zde studuje pod vedením prof. Doc. Magdaleny Hajóssyové.

    V roce 2007 ukončuje magisterské studium získáním akademického diplomu na Conservatorio di Santa Cecilia v Římě. Osvědčení o rovnocennosti magisterského vzdělání vydala Akademie múzických umění v Praze.

    Bezprostředně po studiích působí jako vyučující hry na klavír na Centro studi musicali v Římě. V roce 2008 absolvuje turné po Izraeli se sólovými pěveckými recitály (Tel Aviv, Jeruzalém, Haifa). V témže roce se také stává členkou Českého filharmonického sboru Brno (do roku 2013).

    V posledních letech spolupracovala např. s Czech Ensemble Baroque, Moravský komorní orchestr, Tišnovský komorní orchestr, Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů.

    V současné době se věnuje pedagogické a koncertní činnosti. Působí také jako lektorka italského jazyka.

  • Studoval hru na housle u Stanislava Tomáška, na brněnské konzervatoři u Bohumila Kotmela a na Janáčkově akademii múzických umění u Rudolfa Šťastného. Houslové vzdělání si doplnil na Universtat für Musik und darstellende Kunst ve Vídni u Jana Pospíchala. Zúčastnil se řady mistrovských kurzů. Od roku 2003 působí na brněnské konzervatoři jako pedagog houslové hry a od roku 2006 také jako umělecký vedoucí a dirigent Moravského komorního orchestru. Vystupuje jako sólista s komorními orchestry, je primáriem Matysova kvarteta. V letech 2002 – 2015 působil ve Filharmonii Brno. Od roku 2015 je sekundistou Janáčkova kvarteta.

  • Martin Jakubíček se narodil roku 1965 v Brně v rodině hudebníka. V letech 1980-86 navštěvuje konzervatoř, cembalo a skladba. Pokračuje na JAMU, kde se výrazně zabývá improvizací. JAMU reprezentuje na mezinárodní varhanní soutěži J.S.Bacha v Lipsku a na varhanní soutěži Pražského jara. Získává hlavní ceny na Interpretační soutěži ČSR a SVOČ. Své znalosti si rozšiřuje na mistrovských kurzech v rakouském Millstadtu. Kromě sólové koncertní činnosti (cembalo, varhany, kladívkový klavír) působí Martin Jakubíček jako umělecký vedoucí renomovaných komorních seskupení, jako zakládající člen ansámblů zabývajících se stylovou interpretací renesanční a barokní hudby. Spolupracuje s našimi i zahraničními komorními orchestry. Je vyhledávaným doprovazečem pěveckých sborů (Ars Brunensis, Brněnský akademický sbor, Kantiléna, Český filharmonický sbor, Moravan, Moravští učitelé) a sólistů (Kožená, Stivín, Hudeček, Šporcl, Novák). Výrazně se exponuje i v menších komorních souborech (Duo Seraphim, Concordia duo, Flores musicae, Duo 415). Ve snaze o co nejvyšší autenticitu využívá Martin Jakubíček špičkových kopií klávesových instrumentů (anglický Virginal - 1650 Keene, kladívkový klavír-1795 Walter, replika barokního varhanního pozitivu, klavichord - 19.stol.). Pravidelně vystupuje v řadě evropských zemí (Holandsko, Belgie, Francie, Dánsko, Německo, Polsko atd.). Spolupracuje s Českým rozhlasem a televizí, Interpretačně se podílí na nahrávkách mnoha desítek CD, působí jako varhaník v brněnských kostelích. Neméně důležitá je také jeho činnost skladatelská a aranžérská. Zasahuje oblast hudby lidové (Broln, Hradišťan, J.Černý), Folkové (Tabard, Cimbal classic, V. Rédl), rockové (Angelus novus) a v neposlední řadě i hudby vážné (Canticum novum, Fagotti Brunenses, Madrigal kvintet). Pro svou všestrannost je Martin Jakubíček vyhledávanou osobností současné hudební scény.

Vstupné

Vstupné dobrovolné

Program

Hyeronimus Haura
(1704–1750)
Pastýřské plesání
A. Vivaldi
(1678–1741)
Vultus tui vago splendori
(z oratoria Juditha Triumphans)
G. Tartini
(1692–1770)
Sonáta g-moll „Opuštěná Dido“
G. F. Handel
(1685–1795)
Virgam virtutis
(z Dixit Dominus)
J. Massenet
(1842–1912)
Meditace
M. Jakubíček
(*1965)
Žalm 131
Anonymus 18.stol.
Irish Pipe
J. S. Bach
(1685–1750)
Bereite dich, Zion
(z Vánočního oratoria)
F. Kreisler
(1875–1962)
Praeludium a Allegro ve stylu Pugnaniho
C. Franck:
(1822–1890)
Panis angelicus

Místo

Kostel svatého Linharta se nachází se v centru obce Kdousov, je to farní kostel římskokatolické farnosti Kdousov. Pozdně barokní jednolodní chrám je chráněn jako kulturní památka České republiky.HistorieKostel byl postaven na místě, kde dle průzkumů stál zřejmě původní kostel asi z doby kolem 11. či 12. století. První písemná zmínka o obci i o kostelu pochází z roku 1342. V roce 1597 byl kostel i s obcí prodán kolegiální kapitule sv. Mořice v Kroměříži. Kostel v dnešní podobě nechal vystavět farář Karl Poisl, před jeho stavbou však stihl ještě dokončit přestavbu farní budovy v Kdousově, poté nechal postavit také kostel svaté Kateřiny v blízkých Slavíkovicích - zvolil zřejmě stejného architekta (Matyáš Kirchmayer) jako pro kostel svatého Linharta, který nechal vybudovat hned po dostavění kostela ve Slavíkovicích - tj. od roku 1749, do své smrti však vybudoval stavbu pouze do výšky jednoho sáhu, zemřel v roce 1753. Další farář ve stavbě pokračoval, byl jím Ignác Soukup, který architekturu studoval snad přímo u Matyáše Kirchmayera. První písemná zmínka o novém kostele pochází však až z roku 1766, stavba měla však trvat od roku 1753 do roku 1763. Kostel pak byl vysvěcen 2. července 1767. V roce 1997 pak byly opraveny a nově požehnány kostelní varhany a v roce 2011 byl kostel nově vymalován.

Více o varhanách
Zpět na všechny koncerty