Varhanní koncert — 4 ruce 4 nohy

30. 10. 2021 v 19:00
Dominikánský kostel Povýšení sv. Kříže
Znojmo

Na koncertě v rámci festivalu Silberbauerovo hudební Podyjí vystoupí profesorka flétny církevní konzervatoře v Bratislavě Ivica Gabrišová spolu s varhaníkem a ředitelem konzervatoře Markem Vrábelem.

Událost na Facebooku

Účinkující

  • Hru na flaute študovala na bratislavskom konzervatóriu. Bola mimoriadnou žiačkou Akadémie Franza Liszta v Budapešti v triede prof. Gyulu Csetényiho. Denné magisterské štúdium - koncertný smer vyštudovala a ukončila na Univerzität MOZARTEUM v Salzburgu v triede renomovaného umelca Michaela Martina Koflera. Doktorandské štúdium absolvovala a ukončila na Akadémii umení v Banskej Bystrici v spolupráci s prof. Václavom Kuntom.

    Orchestrálne skúsenosti získala ako členka – praktikantka Orchestrálnej akadémie pri Mníchovskej filharmónii. Spolupracovala aj s ďalšími orchestrami ako Mozarteum Salzburg, Junge Philharmonie Salzburg, Salzburger Kammerphilharmonie, Capella Istropolitana, Symfonický orchester RTVS, Virtuosi Brunenses, Czech virtuosi, ŠKO Žilina atd. Dve koncertné sezóny pôsobila v orchestri Slovenskej filharmónie.

    Venuje sa komornej i sólovej hre, v spolupráci s významnými slovenskými umelcami a komornými zoskupeniami. V oblasti komornej hry spolupracuje s poprednými domácimi a zahraničnými umelcami ako sú violončelista Michal Sťahel, klaviristi - Jordana Palovičová, Ladislav Fančovič, spolupracuje s organistom Marekom Vrábelom a.i. S klaviristom Marošom Klátikom predviedla po celom Slovensku množstvo recitálových vystúpení v rámci významných hudobných festivalov a koncertných cyklov. Ako sólistka vystúpila s orchestrami Junge Philharmonie Salzburg, Münchner Kammeorchester, Capella Istropolitana, Orchester št. opery Banská Bystrica, Pressburger Philharmonie, Sinfonietta Györ a.i. Má bohatý repertoár recitálových skladieb. Spolupracuje so Slovenským Rozhlasom a vytvorila pre nich už niekoľko nahrávok. S renomovanou slovenskou gitaristkou Miriam Rodriguez – Brüllovou tvoria Duo Cordefiato, výsledkom ich spolupráce je okrem bohatej koncertnej činnosti aj CD – Duo Cordefiato – Pictures. Koncertné cesty ju zaviedli do mnohých krajín Európy, do Ruska, Japonska, Južnej Kórei a Číny

    Hlavný predmet hru na flaute vyučuje na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave a na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Je lektorkou na medzinárodných letných kurzoch Bystřická letní flétna v Bystřici pod Hostýnem (ČR). Pravidelne prednáša a vyučuje v rámci Slovenska a tiež na európskych hudobných akadémiách a v rámci významných medzinárodných podujatí (Poľský flautový kongres – Lóđź 2019, Janáčkova konzervatoř Ostrava, Akadémia Franza Liszta v Pécsi, Hudobná akadémia v Záhrebe a podobne)

    Dramaturgicky pripravuje cyklus letných hudobných podvečerov vo svojej rodnej obci Devínskej Novej Vsi. Je riaditeľkou a spoluorganizátorkou medzinárodnej súťaže FLAUTIADA určenej mladým hráčom na priečnej flaute.

  • Marek Vrábel patrí k najvýraznejším reprezentantom slovenského organového umenia. Na VŠMU v Bratislave absolvoval v roku 1998 hru na organe u Jána Vladimíra Michalka. V rámci zahraničných majstrovských interpretačných kurzov si svoje vzdelanie ďalej rozširoval u Jeana Guillou, Susan Landale a Reitze Smitsa. V doktorandskom štúdiu na VŠMU ho viedli Ivan Sokol a Ján Vladimír Michalko.

    Je držiteľom niekoľkých národných i medzinárodných cien a diplomov z rôznych prehliadok a súťaží. Poslednými oceneniami boli Cena Sebastian od Ars ante portas za mimoriadny prínos k odkazu diela Johanna Sebastiana Bacha, Cena Fra Angelica Rady KBS za osobný prínos do kresťanských hodnôt v hudobnom umení na Slovensku a Cena Frica Kafendu Hudobného fondu za výnimočné interpretačné výkony a sústavnú prezentáciu slovenskej organovej tvorby doma i v zahraničí.

    Ako sólista vystúpil so Štátnou filharmóniou Košice pod taktovkou Bystríka Režuchu, Stanislava Macuru a Mariána Vacha, so Štátnym komorným orchestrom v Žiline s Róbertom Stankovským, so Slovenskou filharmóniou pod vedením Ondreja Lenárda, Vladimíra Válka, Petra Feranca, Emmanuela Villauma a Petra Altrichtera.

    Na Slovensku a v zahraničí úspešne uskutočnil vyše 190 samostatných recitálov a na svojom konte má doteraz 74 zahraničných koncertných ciest v 20 európskych a ázijských štátoch na rôznych prestížnych organových festivaloch: (Bern, Brašov, Budapešť, Bukurešť, Caen, Frankfurt nad Mohanom, Helsinki, Katowice, Kišiňov, Krakov, Lahti, Ľubľana, Ľublin, Mníchov, Praha, Sibiň, Štokholm, Tampere, Taškent, Varšava, Viedeň ...)

    Je vyhľadávaným komorným hráčom a spolupracuje s mnohými významnými slovenskými aj zahraničnými umelcami. Nahral 7 CD, okrem iného pre Diskant kompletné sólové organové dielo Štefana Németha-Šamorínskeho.

    Je činný aj v oblasti publicistiky. Pravidelne premiérovo uvádza diela súčasných slovenských skladateľov, napr. Ľuboša Bernátha, Norberta Bodnára, Petra Breinera, Ivana Hrušovského, Víťazoslava Kubičku, Milana Nováka, Marka Piačeka a ďalších. Viacerí skladatelia mu svoje diela aj venovali. V rámci doktorandských koncertov uviedol v Slovenskom rozhlase slovenské premiéry organových diel Petra Ebena. Nahráva pre RTVS, ČT, vydavateľstvo MSP Records, Inedita Austria, Diskant a iné.

    Je riaditeľom Bratislavského organového festivalu a členom Rady pre vedu, vzdelanie a kultúru pri KBS. Zasadá v porotách medzinárodných organových súťaží. Jeho študenti získali viacero prestížnych zahraničných ocenení. Od roku 1997 vyučuje organovú hru na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave, kde v súčasnosti pôsobí ako riaditeľ.

Vstupné

Vstupné dobrovolné

Program

Johann Jacob Froberger
(1616–1667)
Toccata II in d, FbWV 102
Carl Philipp Emanuel Bach
(1714–1788)
Sonata a mol, Wq. 132
Poco adagio - Allegro - Allegro
Pietro Antonio Locatelli
(1695–1764)
Sonata B dur
Andante - Largo - Presto
Otar Taktakishvili
(1924–1989)
Árie ze sonáty pro flétnu a klavír
(arr. Marek Vrábel)
Alexandre-Pierre-François Boëly
(1785–1858)
Offertoire pour le jour de Paques op. 38
Ivan Parík
(1936–2005)
Meditace nad texty Jacopone da Todiho
pro flétnu a varhany
Catherine Hoover
(1937–2018)
Kokopeli
Louis Vierne
(1870–1937)
Lied
Carillon de Longpont
John Rutter
(*1945)
Suite antique (arr. Marek Vrábel)
Praeludium - Aria - Ostinato
Více o varhanách
Zpět na všechny koncerty