Omnes ad maiorem Dei gloriam

23. 10. 2021 v 19:00
dominikánský kostel
Retz

Na koncertě II. ročníku mezinárodního hudebního festivalu „Silberbauerovo hudební Podyjí“ vystoupí dva sólisté národního divadla v Praze, sopranistka Lucie Hájková a barytonista Jiří Hájek. Za varhany usedne pražský chrámový varhaník kostela sv. Mikuláše Přemysl Kšica. Na programu zazní díla stěžejních barokních skladatelů.

Událost na Facebooku

Účinkující

  • Lucie Hájková absolvovala Akademii múzických umění v Praze ve třídě prof. N. Kniplové. Účastnila se řady stáží a kurzů. Je laureátkou několika pěveckých soutěží. Na Mezinárodní soutěži A. Dvořáka v Karlových Varech se stala vítězkou kategorie Píseň, získala 3. místo v oboru Opera a stejné umístění získala na pěvecké soutěži pořádané v rámci festivalu Ad honorem Mozart v Praze. V roce 2020 se stala sólistkou Národního divadla v Praze: Donna Elvíra (W.A.Mozart - Don Giovanni), První dáma a Papagena (W.A.Mozart - Kouzelná flétna), Obchodnice s ptáky (B. Martinů - Juliette), Dáma (G. Verdi - Macbeth), Anna (G. Verdi - Nabucco), Ančí (V. Kašlík - Krakatit), Dominanta- Donna Anna- Muzikoložka ( S.Stucky- The Clasical style). Spolupracuje s Divadlem J. K. Tyla v Plzni, Divadlem F. X. Šaldy v Liberci, Chamber opera Prague a Operou Národního divadla v Brně: Libuše (B.Smetana- Libuše), Duchess (T. Ades - Powder her face), Clemense (K. Saariaho - L`amour de Loin), Líza (P.I.Čajkovskij- Pikvá dáma), Tat’ána (P.I.Čajkovskij-Eugen Onegin), Rosalinda (Netopýr-J.Straus), Hraběnka (W.A.Mozart - Figarova svatba), Liù (G. Puccini - Turandot), Berta (G. Rossini - Lazebník sevillský), Frau Flut (O. Nikolai - Veselé paničky windsorské), Agafjia (B. Martinů - Ženitba), Cizí kněžna (A. Dvořák - Rusalka), Wanda (O. Nedbal - Polská krev), Giulietta (J. Offenbach - Hoffmanovy povídky). Na svém kontě má rovněž řadu koncertních vystoupení doma i v zahraničí (koncert v Káhirské opeře v Egyptě, vystoupení v Německu, Rakousku, Španělsku, turné po Japonsku). Často interpretuje moderní vokální literaturu a pro Český rozhlas natočila písňový cyklus Luboše Sluky: Milostné písně. Spolu se Zemlinskeho kvartetem natočila smyčcový sextet se sólovým sopránem Maiblumen blühten überall A. Zemlinského.

  • Zpěv vystudoval na Pardubické konzervatoři. Dále pokračoval na VŠMÚ v Bratislavě, ve třídě doc. P. Mikuláše a poté na AMU v Praze, ve třídě prof. R. Tučka. V roce 2003 získal na Mezinárodní pěvecké soutěži A. Dvořáka v Karlových Varech I. cenu v oboru píseň a II. cenu v oboru opera. Od roku 2004 byl sólistou divadla J. K. Tyla v Plzni. Po dobu svého angažmá zde nastudoval přes 30 rolí českého a světového repertoáru. V roce 2019 se do plzeňského divadla vrátil jako Kníže v opeře A. Dvořáka- Šelma sedlák. Od roku 2003 je stálým hostem Státní opery Praha. A od sezony 2010/11 je sólistou Národního divadla. Vystupuje zde zejména v mozarovských rolích, jako například Don Giovanni (Mozart:Don Giovanni), Papageno (Mozart:Kouzelná flétna), Hrabě Almaviva (Mozart: Le nozze di Figaro), Guglielmo (Mozart: Cosi fan tutte), ale i v mnoha dalších. Dále hostuje v Národním divadle v Brně. Kde mezi významné spolupráce patří účast na inscenacích Jiřího Heřmana. (Přemysl ve smetanově Libuši, Gilgameš v Eposu o Gilgamešovi B. Martinů) Za velmi úspěšnou lze považovat také spolupráci s Alicí Nellis ( Les Enfants Terribles-P. Glas, Mozart a ti druzí- S. Stucky), nebo Onřejem Havelkou ( Lazebník sevilský - G. Rossini). V roce 2017 spolupracoval s D. Peckovou na projektu Wanted v pražské Lucerně. Na koncertech a operních představeních pracuje s významnými dirigenty jakými jsou J. Bělohlávek, T. Netopil, O Lenárd, O. Dohnányi, H.Griffis. Více informací na www.jirihajek.cz.

  • Narodil se v roce 1981 v Praze. Po maturitě na gymnáziu absolvoval studium hry

    na varhany na Pražské konzervatoři a na AMU v Praze (prof. Josef Popelka) a na

    Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst ve Stuttgartu (prof. Dr. Ludger Lohmann). Studiu varhanní improvizace se věnoval u prof. Jaroslava Vodrážky, doc. Jaroslava Tůmy a Johannese Mayra. Vzdělání dále rozšířil prostřednictvím mnoha varhanních kurzů pod vedením vynikajících zahraničních varhaníků (Lorenzo Ghielmi, Olivier Latry, Günter Kaunzinger a další). Je držitelem řady ocenění z varhanních soutěží. Třikrát získal cenu za varhanní improvizaci na soutěži v Opavě, v roce 2004 získal 3. cenu na Mezinárodní soutěži mladých varhaníků v Lublani, v roce 2005 2. místo

    na Varhanní soutěžní přehlídce v Mostě a v roce 2010 2. cenu na Mezinárodní varhanní soutěži Petra Ebena v Opavě. V Praze působí mnoho let jako chrámový varhaník, v poslední době zejména v chrámu svatého Mikuláše na Malé Straně. Vyučuje hru na varhany na Konzervatoři v Teplicích. Věnuje se koncertní a nahrávací činnosti u nás a v zahraničí. Spolupracuje s různými vokálně-instrumentálními soubory (Kühnův smíšený sbor, Pražský filharmonický sbor, Pražský katedrální sbor, Český filharmonický sbor Brno).

Vstupné

Vstupné dobrovolné

Program

Bohuslav Matěj Černohorský
(1684–1742)
Toccata C dur
J. S. Bach
(1685–1750)
„Quia fecit mihi magna“ (Magnificat)
Johann Pachelbe
(1653–1706)
Ciacona in f
G. F. Händel
(1685–1759)
„Lascia ch’io pianga“ (Rinaldo)
J. S. Bach
(1685–1750)
„Gebt mir meinem Jesum wieder“ (Matthäus Passion) „Schmücke dich, o liebe Seele“ BWV 654
G. F. Händel
(1685–1759)
Largo (Xerxes)
J. S. Bach
(1685–1750)
Es ist vollbracht (Cantata 159)
Johann Caspar Ferdinand Fischer
(1665–1746)
Ciacona in F
Alessandro Stradella
(1643–1682)
„Pieta signore“
G. F. Händel
(1685–1759)
„The trumpet shall sound“ (Messiah)
Přemysl Kšica
(*1981)
Improvisation
W. A. Mozart
(1756–1791)
Ave verum corpus
Více o varhanách
Zpět na všechny koncerty