Vivat Vivaldi a Mozart

16. 10. 2021 v 17:00
kostel Nanebevzetí Panny Marie
Rancířov

Událost na Facebooku

Účinkující

  • Barocco sempre giovane (Baroko stále mladé) je komorní soubor složený ze špičkových mladých českých profesionálních hudebníků. Byl založen v roce 2004. Původně se specializoval na interpretaci skladeb vrcholného baroka (odtud název souboru), dnes však jeho repertoár obsahuje skladby všech slohových období, včetně hudby 21. století. V premiéře provedl i řadu skladeb současných autorů.

    Soubor je zván na významné domácí i zahraniční hudební festivaly, jeho koncerty vysílaly televizní i rozhlasové stanice, nahrává na CD a pořádá vlastní abonentní řady koncertů.

    Barocco sempre giovane spolupracuje s předními českými i zahraničními umělci. Zvláštní pozornost věnuje spolupráci s mladými umělci, laureáty významných mezinárodních soutěží, zejména s vítězi soutěží Pražského jara, soutěže Fritze Kreislera ve Vídni, královny Alžběty v Bruselu a Čajkovského soutěže v Moskvě.

  • Varhaník Pavel Svoboda je laureátem soutěží Pražské jaro a Bach-Wettbewerb Leipzig.

    Hudbě se začal věnovat na ZUŠ v Dobrušce, hru na varhany studoval na Konzervatoři v Pardubicích. Absolvoval Akademii múzických umění v Praze u doc. Jaroslava Tůmy a Universität der Künste v Berlíně u nizozemského varhaníka Leo van Doeselaara.

    Je nositelem 1. ceny a titulu Laureáta z Mezinárodní interpretační soutěže Brno, druhé ceny z Mezinárodní varhanní soutěže Petra Ebena a třetí ceny z mezinárodní soutěže v Německu, konané v rámci 36. ročníku Internationale Orgelwoche Korschenbroich. V roce 2013 se stal laureátem soutěže Pražské jaro, v roce 2016 získal 2. cenu a titul Bachpreisträger v prestižní mezinárodní soutěži v Lipsku. Koncertoval na mnoha pódiích u nás i v mnoha zemích světa včetně USA, Kolumbie, Číny a dalších. Na slavné Silbermannovy varhany v Röthe nedaleko Lipska natočil CD s vrcholnými díly Johanna Sebastiana Bacha.

    V roce 2011 inicioval vznik Festivalu F. L. Věla v podhůří Orlických hor. Založil také spolek PROVARHANY, který se zaměřuje se na ochranu historických varhan. Hru na varhany vyučoval na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové. V roce 2019 zvítězil v konkurzu na ředitele Komorní filharmonie Pardubice a působí také na Hudební a taneční fakultě AMU v Praze.

Vstupné

Vstupné dobrovolné

Program

Antonio Vivaldi
(1678–1741)
Trio sonáta d moll „La Folia“ RV 63 Grave z Koncertu d moll pro housle a varhany RV 541 Andante z Koncertu B dur pro housle a violoncello RV 547
Johann Sebastian Bach
(1685–1750)
Pastorale in F, BWV 590 Chorál “Jesus bleibet meine Freude“ z Kantáty BWV 147 Concerto in F, BWV 978/1 Allegro podle Antonia Vivaldiho
Johann Pachelbel
(1653–1706)
Partita in G
Wolfgang Amadeus Mozart
(1756–1791)
Adagio in C, KV 356 Andante in F, KV 616 Chrámová sonáta B dur KV 212 Chrámová sonáta F dur KV 224 Chrámová sonáta C dur KV 336
foto Sébastien Bagnoud
Více o varhanách
Zpět na všechny koncerty